“Paydaş Gözü ile İletişim Eğitimi”

Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliğinde, Ülkemizdeki iletişim fakültesi dekanlarını buluşturan “İletişim Fakültesi Dekanlar Konseyi” toplantısı kapsamında Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Antalya Bölge Müdürü Hikmet Kocaman’ın katılımıyla “Paydaş Gözü ile İletişim Eğitimi” konulu bir panel düzenlendi.

SDÜ İletişim Fakültesi Dekanı ve İLDEK Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ümit Arklan moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde ilk olarak Mustafa Yıldırım söz aldı. 12 yıldır Anadolu Ajansında görev yaptığını belirten Yıldırım, “Ben Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü mezunuyum. Bölümümden dolayı gazetecilik mesleğini yapıp yapamayacağımı hocama sordum. Kendisi de bana: ‘En iyi gazeteciler halkla ilişkiler mezunu öğrencilerinden yetişir. Çünkü halkla ilişkiler her alanda vardır’ cevabını verdi. Eğer bir öğrenci üniversite yıllarından itibaren deneyim kazanıyorsa çok büyük katkı görüyor.” dedi.

Sektörün gelişimi hakkında da bilgiler veren Yıldırım, dijitalleşme ile birlikte sektörün hız kazandığını belirterek şunları kaydetti: “Öğrencilerin hıza ayak uydurmaları gerekiyor. Günümüz medyasını yakalayabilmeliler. İletişimciler dijital çağda çok önemli bir yere sahipler ve yön verici rol oynuyorlar. Kitlelerin algısını yönetebiliyorlar. Gazeteciler gerçek bilgiye ulaşan ve ulaştıran kişilerdir. Eskiden tek kanaldan enformasyon sağlanıyordu. Günümüzde medya çok çeşitlendi. Gerçek bilgiyi kurgudan ayırmak zorlaştı.”

İletişim fakültesi sayısının fazla olduğunu dile getiren Yıldırım, öğrencilerin kumsaldaki deniz kabuğu misali fark oluşturması gerektiğinin altını çizdi ve “Öğrenciler kendini geliştirmeli, meraklı olmalı. Mesleği sevmeli. En kısa ifadeyle en etkili şekilde anlatabilmeli. Entelektüel ve editöryel bakış açısı gelişmiş öğrenciler yetişmeli. Gazeteciyim her şeyi yaparım dönemi bitiyor. Bir konuda uzmanlaşmalı. Bir alanda uzmanlaşan kişi aranan gazeteci ve iletişimci olur diye düşünüyorum.” dedi.

TRT Antalya Bölge Müdürü Hikmet Kocaman da artık sektörün dijital içeriğe yöneldiğini ve öğrencilerin kendilerini bu açıdan geliştirmesi gerektiğini söyledi. TRT’ye 2018 yılında yayınlanan kanunla birlikte KPSS ile alımların durdurulduğunu belirten Kocaman, 2020 yılından bu yana “Yetenek Yarışması” düzenlediklerini kaydetti. Yarışmanın detayları hakkında bilgi veren Kocaman, “İlk yıl yarışmaya 44 bin 185 kişi başvurdu. Bu 7 aşamalı bir sınav. Gayet adil olduğunu düşünüyorum. Bu sınav sonunda 266 genç işe başlama imkanı buldu. İkinci yıl ise 40 bin 738 kişi başvuru arasından 253 kişi işe alındı. İki yıl sonunda 500’ü aşkın mezuna iş imkanı sunduk.” diye konuştu.

Geleceğin iletişimcileri olacak üniversite öğrencilerini bu alana teşvik etmek amacıyla TRT bünyesinde her yıl düzenlenen “Geleceğin İletişimcileri Yarışması”na da değinen Kocaman, yarışmaya katılan öğrencilerin gözlerindeki ışığın kendilerini heyecanlandırdığını vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 12.05.2022