“Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku” SDÜ’de Konuşuldu

Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen “İletişim Fakültesi Dekanlar Konseyi” toplantısının “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku” konulu ilk paneli, Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Akademi Başkanı Yusuf Gürsoy başkanlığında gerçekleştirilen panele, RATEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İdris Taş, Yargıtay Üyesi Selçuk Memiş Güney, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Burcu Vural, Habertürk Programcısı Kübra Par konuşmacı olarak katıldı.

Telif hakları konusunda bilgi vererek telifin “fikri” haklar içerisinde yer alan bir kavram olduğunu söyleyen Yargıtay Üyesi Selçuk Memiş Güney, “Bir ürünün eser olabilmesi için sahibinin özelliğini taşımalı, sabitlenmeli ve eser sınıflarından birine girmeli.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Burcu Vural da “telif hakları”, “eser sahipliği” ve “eser sahiplerine tanınan haklar” hakkında bilgilendirmede bulundu. Telif haklarının korunmasının eser üretimine teşvik açısından önem taşıdığını belirten Vural, “Telif hakları, kültürel ve sanatsal birikimin artması açısından hayati öneme sahip. Haklar, mali ve manevi haklar olarak ikiye ayrılıyor. Soyut bir nitelik olan telif hakları, süre ile sınırlı. Bir eserin telifi, ömrü boyunca ve öldükten sonra yine 70 yıl boyunca sahibine ait. Manevi haklar, süre ile sınırlı değil.” diye konuştu.

Habertürk Programcısı Kübra Par ise yazılı, görsel basın ve internet haberciliğinde uygulanan telif hakları konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Günümüzde yazılı ve görsel haberlerin telifi konusunda sıkıntıların olduğunu dile getiren Par, insanların yazılı haberlerin sahiplerinden izin almadan haberleri alarak kendi internet sitelerinde yayınladıklarını yine aynı şekilde video haberleri de izinsiz bir şekilde alarak dijital mecralarda yayınladıklarına dikkati çekti.

Radyo- TV yayıncılığında içerik üretiminin çok önemli olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan RATEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İdris Taş, radyo-TV yayıncılarının sadece yayın yapmadığını ülkenin kalkınmasına ve istihdama katkı sağladığını dile getirdi. İdris Taş şunları söyledi: “Günümüzde artık çok fazla kişi içerik üretiyor. Hak ihlalinin önüne geçilmezse kaliteli içeriklerin ortaya çıkması engellenir. Telif hakları ihlali olmayan ülkelerin geneli gelişmiş ülkeler. Unutmamalıyız ki kendi hakkımızın bittiği yerde başkasının hakkı başlar.”

RATEM Akademi Başkanı Yusuf Gürsoy panelde paylaşılan bilgilerin verimli olmasını temenni ederek bu yıl 30’uncusu düzenlenen “İletişim Fakültesi Dekanlar Konseyi” toplantısının gerçekleşmesinde emeği geçenlere ve SDÜ’ye ev sahipliğinden dolayı teşekkür etti.

Güncelleme Tarihi: 12.05.2022