"Akademik Köşe"de Alzheimer Hastalığı Anlatıldı

Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından düzenlenen “Akademik Köşe”de bu hafta “Alzheimer Hastalığına Gerontolojik Yaklaşım” konusu ele alındı.

SDÜ Bilim TV YouTube kanalından canlı yayınlanan programa, Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Faruk Yaşar Gürdal konuk oldu. Gerontolojiyi, “Yaşlılığın tarihsel süreci ile ilgilenen ve bunlara çözüm arayan bir bilim dalı” olarak tanımlayan Gürdal, gelişimi dünyada 1900’lü yılların başında ortaya çıkan gerontoloji bilimi geçmişinin ülkemizde 2000’li yılların başına dayandığını söyledi.

Gerontologların çalışma alanları hakkında bilgi veren Gürdal, “Ülkemizde uzun yaşam artıyor, doğum oranı azalıyor. Gerontologlara ihtiyaç artıyor. Huzur evlerinde, hastanelerde, bankaların bireysel emeklilik departmanlarında, belediyelerde çalışabiliyorlar.” dedi. Demans rahatsızlığı hakkında bilgiler veren Gürdal, demansın farklı türlerinin olduğunu; alzheimerin bunun en bilinen türü olduğunu belirtti. Hastalığın en büyük belirtisinin ileri yaşlarda görülen unutkanlık olduğunu ifade eden Gürdal, “Her unutkanlık demans değildir. Kişi, 85 yaşından büyükse ve unutuyorsa muhakkak ilgili bilim dalına giderek muayene olması gerekiyor. Erken yaşta unutkanlıklar da olabiliyor. Bu durumda kan değerlerine bakılmalı, eksiklikler varsa tamamlanmalı, stres, depresyon gibi durumlarda unutkanlık olabiliyor. Evin yolunun unutulması, yapılacak yemeğin unutulması normal unutkanlıklar arasında yer almıyor.” diye konuştu.

Programı izlemek için tıklayınız

Güncelleme Tarihi: 23.02.2022
Okunma Sayısı: 5670
Yayınlayan: Kurumsal İletişim Merkezi
Bu İçeriği Paylaş!