Gökyüzünü Gözlemliyoruz

Astronomi ve uzay bilimleri meraklıları, Süleyman Demirel Üniversitesi öncülüğünde Türkiye’nin en karanlık noktası olarak belirlenen Yenişarbademli Kızıldağ Milli Parkı Melikler Yaylası’nda düzenlenen “Ethem Hoca ile Gökyüzü Gözlem Şenliği”nde buluşuyor. Gökyüzü gözlemleriyle güneş sistemi başta olmak üzere yıldızları, takımyıldızları, bulutsuları ve galaksileri tanımak, heyecan oluşturacak güncel bilgileri paylaşmak amacıyla hazırlanan şenlikte, katılımcılar 25-28 Temmuz tarihleri arasında gündüzleri gökyüzü hakkında bilgilendirilecek; gece boyu da gökyüzünü izleme şansını yakalayacak.

Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Isparta Valiliği, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Isparta Belediyesi ve Yenişarbademli Kaymakamlığı, İl Özel İdaresi, Kent Konseyi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve AFAD destekleriyle gerçekleştirilen şenlikte, ülkenin önde gelen astrofizikçileri de yer alacak.

Gökyüzü gözlemleri için havanın açık olması ve ayın oluşturduğu ışık karmaşasının olmaması gerektiğini belirten Fizikçi Hidayet Yıldız, “Ay, güneşten aldığı ışığı yansıtırken gök cisimlerini örter. Bu sebepten gökyüzü sevdalıları gözlemlerini bu özel zamanlarda yaparlar. Şimdi o özel günlerden birindeyiz.” dedi.

Yıldız, 2011 yılında uluslararası arenada kabul gören “Measurement of the Night Sky Brightness in TURKEY” isimli makale kapsamında yapılan Isparta civarındaki ölçümlerde Eğirdir Kovada Milli Parkı ile Kızıldağ Milli Parkının ülkemizin en karanlık alanları olarak belirlendiğini sözlerine ekledi. Etkinliğin ücretsiz ve herkese açık olduğunu vurgulayan Yıldız, SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Çakmak tarafından desteklenen “Teleskop Yapım Çalıştayları” ve “Gökyüzü Farkındalığı” projeleriyle temeli atılan faaliyetlerin sonuçlarını almanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Kovada Milli Parkı ve Kızıldağ Milli Parkı Melikler Yaylasının 22,04 değerleri ile ideal gökyüzü değerlerine sahip özel yerler olduğunu vurgulayan Fizikçi Yıldız, “Bu değerlere göre şehrimizin doğal güzellikleri “Kızıldağ Milli Parkı” ile “Kovada Gölü Milli Parkı”nda “Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı" kurulması ve tescillenmesi için çalışmalar başlatıldı. İlimizde kurulacak “Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı", dünyada 68’inci, Asya kıtasında 3’üncü Türkiye'de ise ilk olma özelliğini taşıyor.” dedi.

Yayın Tarihi: 25.07.2019