UNESCO'da Koruma Altına Alınan İlk Türk Sanatı "Ebru"nun Hikayesi SDÜ’de Anlatıldı

Türk Süsleme Sanatçısı Atilla Can,  “IV. Somut Olmayan Kültürel Miras Semineri”nin konuğu oldu. Somut Olmayan Kültürel Miras Araştırma Uygulama Merkezince Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Performans Salonu'nda düzenlenen seminerde, UNESCO'da Koruma Altına Alınan ilk Türk sanatı “Ebru”nun hikayesi anlatıldı.

Seminerin açış konuşmasını yapan Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Genç, Atilla Can’ı ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, “İnsanları, yaptığı eserler anlatır. Eminim Atilla Can, kendisini çok güzel anlatacak.” dedi.

İlham Veren Üniversite mottosu ile hareket eden SDÜ’nün ilham veren çalışmalara imza attığını, bu çalışmaları yakından takip ettiğini belirterek sözlerine başlayan Sanatçı Atilla Can, ebru sanatını usta-sanat ilişkisi içerisinde beş yılda öğrendiğini vurguladı.

“Ebru”yu “Abru” yani su yüzü olarak tanımlayan Can, “Ebru, içimde var olanı, sulu boya suretinde damlattığım, bir iğnenin ucuyla ve bir dervişin sabrıyla şekillendirdiğim, su üzerine yazılan, zahirden hakikate yol alan bir aşk hikayesidir. Elimizdeki en eski tarihli ebru, Arifi’nin Guy-i Çevgan adlı eseridir. Tarihi tespit edilmiş en eski ebru ise 1447 yılına ait olup Topkapı Sarayında bulunmaktadır.” dedi.

Ebru sanatının tarihinin sanat tarihçileri tarafından incelenmesi gerektiğini vurgulayan Atilla Can, Osmanlı’da ebrunun çok yaygınlaştığını ancak ebru yapımının bir sır olduğunu onun için kaybolmaya yüz tutan sanatlar arasına girmeye başladığını söyledi. Tarihimizde önemli yere sahip ebruculardan bahseden Atilla Can “Şahbek Mehmet Efendi”, “Hatip Mehmet Efendi”, “Şeyh Sadık Efendi”, “Hezarfen Edhem Efendi”, “Hezarfen Necmeddin Okyay”, “Mustafa Esat Düzgünman”ın ebru sanatının en önemli isimleri olduğunu söyledi.

Atilla Can, sözlerinin devamında ebrunun battal, gelgit, bülbülyuvası, taraklı, İspanyol, kaplangözü, çift baskı, çiçekli gibi çeşitlerinin bulunduğunu ifade etti.

Yayın Tarihi: 17.05.2019
Okunma Sayısı: 1333
Yayınlayan: Kurumsal İletişim Merkezi
Bu İçeriği Paylaş!