“Pisidia Araştırmaları ve Yakın Çevresinde Üretim, Ticaret ve Ekonomi” Sempozyumu Sona Erdi

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünce “Pisidia ve Yakın Çevresinde Üretim, Ticaret ve Ekonomi” konularında düzenlenen “Pisidia Araştırmaları II Sempozyumu" sona erdi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumda Akademik Oda Orkestrasının verdiği konserin ardından, Dr. Lutgarde Vandeput ve Prof. Dr. Jeroen Poblome birer konuşma yaptı. Etkinliğe telekonferans ile bağlanan Prof. Dr. Jeroen Poblome “Ekonomi, Antik Dönem Ekonomisi ve Düşünce Tarihi”nden bahsetti. Antik dönem ekonomisi hakkında bilgi veren Poblome, “Mısırlı balıkçı Nil’de, Perge’ye kurutulmuş balık olarak gönderilen yayın balığını yakalar; Perge’de, bir Gauloise 4 amphorasını evine getiren ve SRSW’yi (Sagalassos Kırmızı Astarlı Seramiği) satan Sagalassos’lu çömlekçi tarafından satın alınır ve gittiği her yerde yediği güzel balık ve şaraptan oluşan öğle yemeği hakkında konuşarak talebi arttırır. Bunlar ekonomik uygulamaların yerleştirmeliyiz ki birden fazla çerçeve vardır.” dedi.

Düşünce tarihi kapsamında da “Klasik Ekonomistler“, “Marjinal Dönem“ ve “Neo-klasik Sentezler“ konuları üzerinde değerlendirmeler yaptı. Etkinlik kapsamında Burdur Arkeoloji Müzesi Emekli Müdürü Hacı Ali Ekinci ‘ye meslek yaşamı boyunca “müzecilik” sahasına olan katkıları, envanter sisteminin geliştirilmesindeki başarılı çalışmalarından dolayı “Toplumsal Katkı Ödülü“ verildi. Ödülü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu’nun elinden alan Ekinci, SDÜ yönetimine teşekkür ederek böyle bir ödül almaktan onur duyduğunu söyledi.

Sempozyumun ilk gününde ayrıca Pisidia Bölgesindeki Prehistorik Dönemler ve Tunç Çağ’da bölgedeki üretim, ticaret ve bunların insan bedeni üzerine etkisi üzerine sunumlar yapıldı.

Sempozyumun ikinci gününde Pisidia Bölgesinde yapılan kazılar, yüzey araştırmaları, Burdur ve Isparta Arkeoloji müzelerinde sergilenen eserlerle ilgili araştırmalar ve epigrafik çalışmalar sonucu elde edilen veriler katılımcılar tarafından yapılan sunumlarda paylaşıldı.

Sempozyumun üçüncü gününde ise Pisidia Bölgesi sikkelerinin tarihlenmesi, basımı ve dolaşımı üzerine sunumlar yapıldı. Ayrıca Sagalassos ve Seleukeia Sidera gibi bölgenin önemli kentlerinde yapılan arkeolojik ve jeofizik araştırmalar sonucu bölgedeki üretim, ticaret hakkında ortaya çıkan veriler tanıtıldı.

Sempozyum 3 Kasım Cumartesi günü Sütçüler ilçesi sınırları içinde yer alan Adada Antik Kentine yapılan bir gezi ile sona erdi.

Yayın Tarihi: 5.11.2018