Prof. Dr. Bülent Coşkun ve Dr. Serdar Savaş Hastane Halk Gününün Konukları Oldu

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi'nde “Halk Günü” etkinlikleri kapsamında bu hafta “Koruyucu Ruh Sağlığında Roller” ve “Kişiye Özel Koruyucu Genetik” konuları ele alındı.

Hastane Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Coşkun ile genetik bilgiyi kişiye özel koruyucu tıp alanına dünyada ilk uygulayan ve bu alanın uluslararası temsilcilerinden Dr. Serdar Savaş katılımcılarla bir araya geldi. Etkinlikte konuşma yapan Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, değerli hekimleri Isparta’da görmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek gen olayına bağlı gelişmelerin paylaşılacağı etkinliğin verimli geçmesini diledi.

“İnsan, hayvan, bitki bütün canlıların temel yapı taşları hücrelerdir hücre tek basına varolabilen bir canlı yapıdır.” Diyerek sözlerine başlayan Dr. Serdar Savaş, “Hücrenin etrafında bir zar, insanlarda yağlarda oluşan bir zar vardır. Hücrenin içinde stoplazma var onun da içinde bir çekirdek vardır. O da yine kendi kapsülü olan bir yapıdır. O çekirdeğin içerisinde DNA dediğimiz iplikçiler vardır. İnsan hücresi gözle görülemeyecek şekilde küçüktür ancak mikroskopla görebiliriz. Bir insanda aşağı yukarı 100 trilyon hücre vardır.” Dedi.

“Herkesin gen yapısı farklıdır bir kişiye yapılan öneri bir başka insan için geçerli değildir” diyerek sözlerine devam eden Savaş, bazı şeylerin ise her insan için aynı olduğunu söyleyerek sigara örneğini verdi ve Savaş, “Sigara kimi insanda kansere, kiminde kalp krizine yol açar herkese farklı etki gösterir. Sigara kullanan bir insanı sigaranın etkilerinden korumak için sigarayı bırakmanın yanında yapılması gerekenler var bu da genler yoluyla tespit edilir. Genlerden yola çıkılarak hazırlanan koruyucu tıp uygulamalarıyla her üç kanser vakasından ikisi önlenebilir. Kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci en sık ölüm sebebi olan kanserler, genetik, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Kanserlerde genetik yatkınlık, sorun ortaya çıkmadan bilinirse, başta beslenme olmak üzere yaşam tarzı düzenlemeleriyle hastalığın ortaya çıkması tamamen engellenebilir veya geciktirilebilir.” Diye konuştu.

Daha sonra Prof. Dr. Bülent Coşkun “Koruyucu Ruh Sağlığında Roller” isimli sunumunu yaptı. Koruyucu ruh sağlığı, koruyucu hekimlik denildiğinde bir şeyden uzak tutmak ya da erken tanı akla geldiğini belirten Coşkun, bir de ruh sağlığı geliştirme ve güçlendirme kavramı olduğunu söyleyerek “Ruh sağlığının da geliştirilmeye güçlendirilmeye ihtiyacı vardır. Sağlıklı olmamızın ayrılmaz parçası dediğimiz ruh sağlığı, hasta olmayan insanlar için de, hastalanmış insanlar için de, geliştirilmeye açık bir konudur.” Dedi.

Coşkun konuşmasına “Koruyucu ruh sağlığı ya da genel anlamda sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için çok farklı kesimlerin işbirliği içinde dengeli bir şekilde çalışması plan program yapması değerlendirmesi ve sonucunda yeni çalışmalara yelken açılması gerekiyor.” mesajı vererek son verdi.

Yayın Tarihi: 12.10.2018