“6. Ulusal Yabancı Dil Eğitimi Kurultayı” Başladı

Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü ev sahipliğinde düzenlenen “6. Ulusal Yabancı Dil Eğitimi Kurultayı”, Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde başladı.

7 ayrı panelde, 25 değerli bilim insanının yabancı dil eğitimi alanında güncel gelişmelerle beraber bilgi birikimlerini ve tecrübelerini paylaşacağı kurultayda ilk olarak SDÜ Oda Orkestrası tarafından bir müzik dinletisi sunuldu. Açılış konuşmasını yapan Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Yabancı Diller Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nazlı Baykal, kurultayın düzenlemesinde emeği geçen ve destek veren herkese teşekkür etti.

Kurultayın fikir babası olarak addedilen Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Sarıçoban da kurultaya ev sahipliği yapan Süleyman Demirel Üniversitesi başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek kurultayın anatomisini değerlendirdi. Sarıçoban, “Alana ne katkı sağlayabiliriz?” düşüncesiyle yola çıktıklarını ifade ederek her yıl farklı bir üniversitede gerçekleştirilen kurultayda, yabancı dille ilgili sorunlara çözüm getirebilmek düşüncesi ile hareket ettiklerini belirtti.

“Kendi anadilimizle gerçekleştirdiğimiz bu kurultay aracılığıyla, yabancı dille ilgili sorunları ve önerileri dile getirip bunları Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaşıp çözüm sağlamayı amaç edindik. Kurultayın çıtası her sene yükseliyor.” diyen Sarıçoban, 6 yıl içerisinde 41 farklı üniversiteden temsil noktasında katılımın gerçekleştiğini söyledi ve daha geniş bir yelpazeyle devam etmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Isparta Milli Eğitim Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yıldırım,  Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni bir yapılanma aşamasında olduğunun altını çizdi. Bu aşamada da öğretmenleri “ruh mimarları” olarak tasvir eden Yıldırım, eğitimcilere ciddi görevler düştüğünü belirtti. Toplumun bilinçlendirilmesinde ve eğitim politikalarının şekillenmesinde, bu tarz kurultayların ve bu kurultaydan çıkan sonuçların önem arz ettiğini şu sözleri ile aktardı: “Asıl başarmamız gereken eğitimle ilgili hedeflerimizdir, eğitim adına sürekli konuşmanın ve geleceğe yönelik planlar yapmamız gereken bir dönemdeyiz. Bu anlamda ben bu tip kurultayların çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü siz bir şeyler söyleyeceksiniz, biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak uygulayacağız. Siz bir şeyler söyleyemezseniz bizim karanlıkta yol bulma şansımız yok. Mesele bu kadar kritik ve hayati. Sizin ortaya koyacağınız vizyon bu ülkenin geleceği olan çocukları açısından bir yol haritasıdır.”

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız, eğitimin özellikle günümüzde çok sık ve herkes tarafından konuşulan bir konu olduğunu belirtti.

Konu hakkında görüşlerini aktaran Ayyıldız, “Kendi karakterimize, kendi yapımıza uygun modeller geliştirmeliyiz. Ülkemizin genel yapısını; örf, adet gibi yapılarını eğitimin dışına itemeyiz. Dolayısıyla modelleri oluştururken de bunlara dikkat etmemiz gerekiyor.” dedi.

Kurultayda emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Ayyıldız, kurultaydan çıkacak sonuçların ülkemiz için katkı sağlaması temennisinde bulundu.

Kurultayın ilk oturumu Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oya Tunaboylu Büyükyavuz başkanlığında, “Ölçme ve Değerlendirme” başlığı çatısı altında gerçekleştirildi. Oturumda Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dinçay Köksal, Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Mirici, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Kömür ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rana Yıldırım, ölçme ve değerlendirme noktasında eleştirileriyle beraber görüş ve önerilerini aktardı.

İkinci oturumda ise “Yabancı Dil Öğretmeni Yetiştirme Programları ve Sorunları” başlığıyla, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arda Arıkan başkanlığında; Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Sarıçoban,  Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Yavuz, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belma Haznedar, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Takkaç, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Köksal ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Bengü Aksu Ataç, öğretmen yetiştirenlerin sahip olması gereken nitelikleri değerlendirdi.

Günün son oturumu olan üçüncü oturum, “Kültürler Arası İletişim Yetisi” başlığı ile Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Takkaç başkanlığında devam etti. Oturumda, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiler Hatipoğlu, Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özkan Kırmızı, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Selçuk Akdemir konuyla ilgili araştırmalarını ve önerilerini paylaştı.

Yayın Tarihi: 13.9.2018