Mekân Tasarımı İlkeleri Çalıştayı Düzenlendi

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın tevdi ettiği görev ile devlet üniversitelerinde uygulanmaya konulan “Yükseköğretim Mekânları Yatırım Karar Destek Sistemi (Mek-Sis)” projesini hayata geçiren SDÜ 6 Eylül Perşembe günü önemli bir çalışmaya daha imza attı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile SDÜ işbirliğinde ‘Mekân Tasarım İlkeleri Çalıştayı’ düzenlendi.

Isparta Hilton Garden-Inn Hotel’de hayata geçirilen çalıştayda, ilk planda Türkiye’deki devlet üniversitelerinin yerleşkelerinin mekân tasarımları standartları için bir kılavuz oluşturulmaya çalışıldı. Çalıştay oturumlarını yöneten T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Mek-Sis Proje Yürütme Komitesi Başkanı Uzman Tolga Balcı, önemli değerlendirmelerde bulundu.

Devlet üniversitelerinde bundan sonra gerçekleştirilecek yatırımlarda SDÜ tarafından yazılan Mek-Sis’e bakılacağına atıfta bulunan Uzman Tolga Balcı, yıllık ortalama 600 milyon TL tasarruf edileceğinin öngörüldüğünü söyledi. Uzman Balcı, şöyle konuştu:

“Bugün Mek-Sis Projesi’nin bir ayağı olan ‘Mekân Tasarımı İlkeleri Çalıştayı’nı gerçekleştiriyoruz. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile üniversitelerimizden çok kıymetli uzman ve hocalar mekânların tasarımına ilişkin standartları ele alıyorlar. Mekân tasarımlarını belirlemeye yönelik bir kılavuz oluşturmaya çalışıyoruz. Güzel ve verimli oturumlar gerçekleştiriyoruz. Uzmanlarımız ve hocalarımız gayet kıymetli katkılar sunuyorlar. Buradan aldığımız katkılar ile birlikte oluşturacağımız kılavuz yatırımların tamamlanması anlamında daha verimli bir yol kat etmiş olacağız. Bu tür bilimsel faaliyetlerin devamını bekliyoruz hocalarımızdan.”

"En doğru, etkin ve verimli kaynak kullanımı"

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan ise Mek-Sis projesini hayata geçirdikleri için mutlu olduklarını ifade etti. Prof. Dr. Saltan şu saptamalarda bulundu:

“Ülkemizin kaynakları sınırsız değil. Elimizdeki kaynakları en etkin ve verimli şekilde kullanmamız gerekiyor. Üniversiteleri temsil eden ve bütçeyi kullanan kişilerin bu bilinçle hareket etmesi gerekiyor. SDÜ’nün yürütücülüğünde gerçekleştirilen bu projenin sonucunda ortaya çıkacak en güzel çıktılardan birisi de üniversitelerimizin bu konuda bilinçlenmesi olacaktır. Çünkü hâlihazırda fiziki imkânlar varken yenilerini tekrar inşa ederek bir anlamda kaynak israfı yaratılmış oluyor.  T. C.  Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hayata geçirilen ve yürütücülüğünü SDÜ’nün yaptığı Mek-Sis projesinin en hayati faydası kaynakların doğru, etkin, verimli kullanılması olacaktır. Bu büyüklükte bir kaynak tasarrufu sağladığımız için SDÜ ailesi olarak kıvançlıyız.”

YMESS Kılavuzu Versiyon 2 yayınlandı

T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı himayelerinde ve SDÜ yürütücülüğünde hayata geçirilen Mek-Sis projesi için “Yükseköğretim Mekânları Envanter Sınıflandırma Sistemi” (YMESS) Kılavuzu da yayımlandı.

Mekân Tasarım İlkeleri Çalıştayı’nda, yükseköğretim mekânlarına yönelik olarak ihtiyaç listeleri oluşturma, optimum mekân büyüklüğünün belirlenmesi, maliyet ve bütçe boyutu ile yenilikçi yaklaşımlar başlıkları tartışıldı.

Yayın Tarihi: 7.9.2018