Ünü Ülkemiz Dışına Taşan “Devlet Sanatçısı” Suna Kan, SDÜ’nün Konuğu Oluyor

Süleyman Demirel Üniversitesi, müzik dalında ülkemizi başarı ile temsil eden, ünü ülkemiz dışına taşmış “Devlet Sanatçısı” ve Türk Keman Virtüözü Suna Kan’ı ağırlamaya hazırlanıyor. 16 Mayıs Çarşamba günü saat 10.30’da Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde SDÜ’lüler ile bir araya gelecek sanatçıya, “Fahri Doktora Payesi” verilecek. Törenin hemen öncesinde de Cihat Aşkın ve Cana Gürmen tarafından "Açılış Dinletisi" verilecek.

Suna KAN:

1971 yılından beri Devlet Sanatçısı unvanına sahip Suna Kan, 1936 tarihinde Adana’da doğdu. “Harika Çocuk” olarak yeteneği küçük yaşlarda fark edilen sanatçı, Türkiye’nin en iyi keman virtüözlerinden birisi olarak bilinmektedir. 1952 yılında Paris Konservatuarında Gabriel Bouillon’la çalışarak konservatuarı birincilik ödülüyle bitiren Kan, 1954 yılında Cenevre Uluslararası Yarışmasında birincilik; 1955 yılında Viotti Uluslararası Yarışmasında ikincilik; 1956 yılında Munich Uluslararası Yarışmasında ikincilik kazanma başarılarını gösterdi.

1957 yılında katıldığı M. Long – J. Thibaud Uluslararası Yarışması’nda Paris Şehri Ödülü’nü aldı. Uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında ve kurucuları arasında bulunduğu Ankara Oda Orkestrasında başkemancı ve solist sanatçı olarak yer aldı. 1960 yılında Türkiye’nin ilk konser piyanisti Ferhunde Erkin’le kurduğu keman-piyano ikilisi onlara adeta şöhreti getirdi. 1970’li yılların başında orkestra şefi Gürer Aykal ve eşi Faruk Güvenç ile Ankara Oda Orkestrasını kurulmasını teşvik etti. 100’den fazla konser verdiler ve konserlerin plakları basıldı.

1971 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanıyla onurlandırıldı.

Yayın Tarihi: 8.5.2018