Doç. Dr. Mehmet Memiş’in Anlatımıyla “Hat Sanatında Eğitim ve İcazet Geleneği”

Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen “Hat Sanatında Eğitim ve İcazet Geleneği” konulu etkinlik, GSF Metin And Sahnesi’nde gerçekleştirildi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Genç, “Kalemi ve gönlü güzel insan” olarak tasvir ettiği Doç. Dr. Mehmet Memiş’i ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek etkinliğin verimli geçmesini diledi.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Memiş, İslam dininde ilme ve sanata verilen değerin çok fazla olduğunu dile getirerek kitap sanatlarının Kuran’ı Kerim etrafında geliştiğini, tezhipten minyatüre kadar birçok sanatı kapsadığını söyledi.

Bir sanat eserinin değerinin hacmi ile değil içeriğinin zenginliği ile belli olacağını belirten Memiş, “Kitap sanatları bizim için büyük bir değerdir. Ve kitap sanatları içerisinde de hat sanatı ağırlıklı bir öneme sahiptir.” dedi.

Hat sanatının tarihsel gelişimden de bahseden Memiş, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Osmanlı kültür ve sanata çok önem vermiştir. Hat sanatının Osmanlı’da gelişmesinin sebebi, bu alanda uygulanan eğitimlerdir. Nasıl bir yol izlediklerine dair yazılı bilgiler yoktur. Hat hocaları, sanatlarını talebeye bizzat öğretiyor, birebir eğitim alan talebe de bu vesile ile daha rahat öğrenebiliyor.”

Memiş, hat sanatının kabiliyet ve sabır içerdiğini belirterek “Kabiliyetli ve azimli bir talebe, ilk olarak “Rabbi Yessir” duasını yazmakla, Eliften Yâ harfine kadar harfleri tek tek oran ve ölçülerine göre meşketmekle işe başlar. Belki altı ay – bir sene boyunca devam eden bir satırlık dua cümlesini yazabilme süreci öğrencinin azmini ve sabrını artırır veya bırakıp ayrılmasını neden olur.” diye konuştu.

İcazet ve meşk usulünü, usta-çırak ilişkisi olarak gören Memiş, sanatı, yaşayan bir olgu olarak tanımladı.

Yayın Tarihi: 10.4.2018