Türklerin Balkanlardaki Varlığı SDÜ'de Ele Alındı

Süleyman Demirel Üniversitesi Milli Kültür Topluluğu tarafından düzenlenen “1352’den 2023’e Balkanlarda Türk Varlığı” konulu bir konferans düzenlendi.

Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte öğrencilerle bir araya gelen Makedonya Türk Milli Hareketi Başkanı Erdoğan Saraç sözlerine “Tarihimize ne kadar sahip çıkarsak onunla ne kadar ilgilenirsek vatanımıza o kadar hizmet edebiliriz. Tarihimizi gerçekleriyle bilmemiz gerekir.” diyerek başladı.

Türklerin Balkanlardaki egemenliği ve yaşamları hakkında tarihsel bağlamda bilgiler veren Saraç “Süleyman Paşanın 1354 yılında Gelibolu’yu fethetmesiyle başlayan balkanlardaki süreç bugün hala devam etmektedir “ dedi.

Osmanlı Devletinin balkanlarda egemen olduğu süre boyunca burada yaşayan milletlerin arasında hak ve özgürlükleri kısıtlanmadan saygı ve hoşgörü içerisinde yaşadıklarını belirten Saraç “Osmanlı bu topraklarda var olduğu dönemlerde hoşgörü ve saygıyı elinden düşürmedi fakat balkanlarda yaşanan savaşlar sonucunda Türklerin bu topraklardan çekilmesiyle beraber bu topraklar acı dolu sahnelere ev sahipliği yaptı” dedi ve yaşanan olaylar hakkında bilgiler verdi.

“Bizler vatan bildiğimiz bu topraklarda kalmaya ve bu topraklara sahip çıkacağımıza inanıyoruz. Dış politikaların da bu doğrultuda gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” diyen Saraç Makedonya’da yaşayan Türkler hakkında bilgiler verdi.

Makedonya’da yaşayan Türklerin öz benliklerini ve dillerini yitirmemeleri için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Saraç “Eğitim faaliyetleri için açmış olduğumuz liseler ve üniversiteler Türklerin demokratik hak ve özgürlüklerini koruyabilmek adına yaptığımız çalışmalar arasında. Hatta burada bulunan üniversiteler ile yapılabilecek olan antlaşmalar doğrultusunda değişim öğrencileri ve öğretim elemanlarını Makedonya’da ağırlamak ve eğitim süreçlerini devam ettirmelerini isteriz. Ayrıca Türkiye’de bulunan vatandaşların Makedonya’da rahatça ticaret yapma ve seyahat etme fırsatları bulunuyor. Bu nedenle Türklerin Makedonya’yı ziyaret etmelerinden büyük mutluluk duyarız.” Diye konuştu.

Yayın Tarihi: 17.5.2017
Yayınlayan: SDÜ Basın