"Geçmişten Günümüze Kuyumculuk Sempozyumu” Başladı

Ülkemizde köklü bir geçmişe sahip olan Kuyumculuk Tasarımı ve Sanatı, Süleyman Demirel Üniversitesi Gönen Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Geçmişten Günümüze Kuyumculuk Sempozyumu”nda ele alındı.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde başlayan etkinliğin açılış konuşmasını Sempozyumun Düzenleme ve Bilim Kurulu adına Gönen MYO Müdürü Prof. Dr. Bilge Hürmüzlü Kortholt yaptı. Anadolu coğrafyasının binlerce yıllık kültürel mirası barındırdığını dile getiren Hürmüzlü, “Kuyumculuk madencilik takı tasarımı da bu binlerce yıllık kültürel mirasın içerisinde yer alıyor. Bu nedenle bu sempozyumla arkeolojiyi, jeolojiyi, gemolojiyi, sanat tasarımı yapan arkadaşlarımızı, öğrencilerimizle buluşturmayı amaçlıyoruz.” dedi ve sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Alman Madencilik Müzesi Araştırmacısı ve RUR Üniversitesi Arkeoloji Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünsal Yalçın, “Anadolu Madenciliği”  başlıklı konuşmasında neolitik devrim ve ilk metal, Anadolu’da madenciliğin doğuşu ve gelişimi, yakın doğu ve Avrupa’da madencilik konuları hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi. Anadolu’da madenciliğin çıkış noktasının çok zengin maden yatakları olduğunu ifade eden Yalçın, sunumunu arkeolojik bulgu fotoğraflarıyla destekledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doğal Yapı Taşları ve Süs Taşları Anabilim Dalı Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Hatipoğlu “Arkeo-Gemolojinin Başlangıcı ve Süreçsel Gelişimi” başlıklı sunumunda arkeolojik dönemlerden günümüze gemoloji, madenciliğin gelişiminden bahsetti.

Çalışma hayatının başlangıcından itibaren en büyük hayalini gemologlarla arkeologların birlikte olduğu organizasyonları gerçekleştirmek olarak açıklayan Hatipoğlu, “Bu sempozyumun ilk olması benim için ayrı bir gurur kaynağıdır.” diye konuştu. Gemolojinin süs taşı özelliği taşıyan her türlü malzemenin ve mücevherlerin tanımlanması, sınıflandırılması, taşların oluşumu fiziksel ve kimyasal özelliklerinin incelendiği yönetim ve işlemi konu alan bilimsel bir uğraş olduğunu söyleyen Hatipoğlu, “Antik dönemde işlenmiş arkeolojk materyallerin fiziksel ve kimyasal özellikleri zarar görmeden incelenmeli, tanımlanmalı ve bu şekilde envanterlenmesine geçilmelidir. Müzelerde saklanan ve arkeolojik kazı olarak çıkartılan antik dönem süs taşı ürünlerin tanımlanması saklanması restorasyonunda vazgeçilmez bir öneme sahip olan bu bilim gerçekten son yıllarda önem kazanmaktadır.” diyerek bu bilimin doğru uygulamalarla yapılması sonucunda yüzyıllarca saklanabileceğine gerektiğine dikkat çekti.

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kuşçu da “Süstaşı Olarak Kullanılan Kayaç ve Mineraller” konulu sunumunu yaptı.

Etkinlik kapsamında Gönen Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programınca hazırlanan el emeği ürünlerin yer aldığı tasarımlar da beğeniye sunuldu.İki gün boyunca devam edecek etkinlikte alanında uzman araştırmacılar, "Tarihsel Süreçte Kuyum Zanaatı ve Teknolojisi", "Tarihsel Süreçte Süstaşı Madenciliği ve Gemoloji", "Mücevher Sektörünün Bugünü ve Beklentilerini" tartışacak.

Yayın Tarihi: 10.5.2017
Yayınlayan: SDÜ Basın