Rektör Çarıkçı’nın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” Mesajı

Ülkemizde,  gazetecilerin ekonomik ve sosyal imkânlarının düzenlenmesi hususunda 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile çağımızın en dinamik mesleklerinden biri olan gazetecilik mesleğine dikkat çekilmek istenmiştir. Bu yasanın önemini kamuoyu ile paylaşmak isteyen gazetecilerimiz,  her 10 Ocak'ı "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak kutlamaktadır.

SDÜ ailesi olarak biz de milletimizin aydınlık ve güvenli yarınlarının inşâsındaki önemine gönülden inandığımız fedakâr gazetecilerimizin gününü kutlarken; Türkiye olarak içinden geçtiğimiz bu zor ve yıpratıcı günlerde basınımızın birleştirici gücüne yürekten inandığımızı belirtmek istiyoruz.

Demokrasimizin önemli yapıtaşlarından biri olan basınımızın özgür ve tarafsız olması ülkemiz açısından elbette son derece önemlidir ancak bu özgürlük kötüye kullanılmamalı, tam bir sorumluluk duygusu içerisinde, basın- yayın ile medya organları; terörün ve terör örgütlerinin propagandasını asla yapmamalıdır. Medya ve basın organları, ülkemizin huzur, barış ve güven ortamının oluşturulmasına katkı sağlamalıdır.

Bununla birlikte, günümüz teknolojisi insanlar arasında sosyal medyanın yaygın olarak kullanılmasına imkân sağlamaktadır. Bu durum hızlı haber almada ve insanlar arasında bir kamuoyu oluşturmada oldukça etkili olsa da bir yandan da sanal ortamda çarpıtılan, yalan yanlış ve istenmeyen haberlerin yer aldığı, doğru ile yanlış haberin ayrımını güçleştiren yayınların platformlarını çoğaltmaktadır. Gazetecilerin ve habercilerin doğru, tarafsız ve ilkeli haber yapma yükümlülüklerine bir yenisi daha eklenmeli ve bu haberler ve malzemeler meslek etiğine uygun bir şekilde ayıklanmalıdır.

İşte tüm bu duygu ve düşüncelerle, milletimizin gözü kulağı olan basın mensuplarımızın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü en kalbi duygularla kutlar; mesleği uğruna canlarını feda eden basın şehitlerimizi ve gazetecilerimizi de rahmetle anarım.

Prof. Dr. İlker Hüseyin ÇARIKÇI

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü