Ünlü Hattat Mehmet Özçay, Üniversitemizin Konuğu Oluyor

Celî sülüs ve celî nesih renkli karalamalarla kendi tarzını oluşturan ünlü Hattat Mehmet Özçay, Üniversitemizin konuğu oluyor.

Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümünce düzenlenen etkinlikte, 9 Nisan Pazartesi günü saat 14.00’te Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde SDÜ ailesi ve Ispartalılar ile buluşacak Özçay’a fahri doktora payesi verilecek.

Hattat Mehmet Özçay:

1961 yılında Trabzon'un Çaykara ilçesinde doğdu. İlk ve orta tahsilini 1980'de Gerede'de tamamladı. 1986 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun olan Mehmet Özçay, 1982'de Erzurum'lu hattat Fuad Başar'dan sülüs ve nesih hatlarını meşketti ve kendisinden icazet aldı.

İslâm Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin (IRCICA) düzenlediği milletlerarası hat yarışmalarının ilk ikisine (1986 ve 1989) katılan Özçay, bu müsabakalarda başta sülüs-nesih dalında birincilik olmak üzere muhtelif dallarda altı ödül kazandı. 1992'de ilk baskısı yapılan bir mushafının yanında Yasin-i Şerif gibi eserlerinin ve birçok levhalarının da sanat baskıları gerçekleştirildi. Özçay yirmi beş yıllık sanat hayatından seçtiği eserlerini 2007 yılında Arapca “Nur-u Ayni” ve İngilizce “Spoken By The Hand Heard By The Eye” adlı iki ayrı albümde neşretti.

Milletlerarası hat yarışmalarında juri üyelikleri de yapmakta olan Özçay, şahsi sergilerinin yanında yurt içi ve yurt dışında yirmiden fazla milletlerarası sergiye iştirak etti.

Bilhassa celî yazılarında kullandığı renkli ve şeffaf mürekkeplerle bütün kalem hareketlerini göstererek eserlerine yeni bir boyut kazandırmıştır. Karalama geleneğinde ilk defa uyguladığı celî sülüs ve celî nesih renkli karalamalarla da bu alanda kendi tarzını oluşturdu.

Mehmed Özçay'ın yurt içi ve yurt dışındaki muhtelif müze ve koleksiyonlarda, celî sülüs, sülüs, nesih, icâze ve celî dîvânî hat nevîleriyle yazdığı yüzlerce eseri bulunmaktadır.

Yayın Tarihi: 5.4.2018